pondělí 23. září 2013

Kdo neskejtoval, nebyl v Barceloně

Barcelona je město skateboardingu. To město vás prostě přinutí to minimálně zkusit. Křivolakými uličkami se táhnou dlouhé chodníky z perfektně hladkého asfaltu, po kterém se prohánějí stylové holky jako vystřižené z katalogu Roxy a fousatí frajeři v rozevláté flanelce. Chcete se taky projet? Ale kde jsou ty nejlepší spoty a jak to vůbec se skejtováním v Barceloně chodí?

Oslovila jsem Lucii, mojí skvělou barcelonskou kámošku a profi skejťačku, která to na prkně natřela kdejakýmu machýrkovi, aby pro vás napsala skejtového průvodce. Doufám, že si ho dostatečně užijete a až příště pojedete do Barcelony podíváte se na tohle město zase o trochu jinýma očima.


       náhodně nalezený bang kdesi na sídlišti, Foto – Jára Moravec

Barcelona. Každý skater zná tohle město, každý skater sem musí aspoň jednou za život. Úsloví „Barcelona, Mekka skateboardingu“ je sice už trochu klišé, ale je více než výstižné. Poprvé jsem na letišti v El Prat přistála v roce 2006 na podzim, nečekajíc, co na mě čeká za branou města. Už tenkrát ve městě „krujzovali“ malí, velcí, staří, holky, kluci, děti, zkrátka kdo chtěl a nikomu to nepřipadalo podivné. Taky jsem si zde pořídila svoje první slim fit džíny, a to jsem tehdá v ČR byla za velkou frajerku :) Od té doby pro mě byl plán jasný: naučit se španělsky a odjet aspoň na rok žít do tohohle města, které není unikátní pouze skateboardingem.

    
Sants Estacio - dnes již částečně zbouraný spot :(

                  Řekla bych, že skateboardingový boom v BCN přišel s prvními videi profíků, v Puzzle Video Magazinech někdy na konci 90. let. Od té doby sem začaly mířit davy skejtrů ze všech koutů světa. Dlouhou dobu bylo ježdění všude po Barceloně dovoleno.
Bohužel v roce 2005 přišla Barcelona se zákonem o zákazu skateboardingu a dalších sportech pod ohromnou pokutou 750 – 3000 euro. Nejen místňáci pořádali různé demonstrace a stávky. Na spotech začaly přibývat skate stoppery a na některých spotech je dodnes nemožné jezdit.  Pamatuju si, jak jsem poprvé jezdila na MACBA, když najednou přijely policejní jednotky mossos a všichni začali utíkat, házeli skejty do koše a dělali jakože v životě skate neviděli. Tenkrát hodně mých kamarádů dostalo pokutu 300 éček (nebo mohli odevzdat skate a koupit si nový, což vyšlo plus mínus na stejno).


                    
                                                            demonstrace 2005, zdroj: http://www.skateboardhere.com
Skatestoppery Fondo, zdroj: http://forums.sidewalkmag.com

                  Dneska je už situace o něco lepší, i když jsem se za poslední rok doslechla i o případech, že někdo dostal pokutu za jízdu na skatu. Asi trochu smolař.
                  Letos Barcelona hostila X-games 2013, kde jsem pochopitelně nemohla chybět :) Celkem dost mě zarazil pokrytecký přístup radních, kteří na jednu stranu pořádají tuhle obrovskou akci, ze které město vydělá slušné peníze a na stranu druhou je skateboarding ve městě stále zakázán a pokutován. Samozřejmě se ve městě pořádaly další protestní akce v podobě jízdy stovek skejtrů po městě.

Big Air
                                          Street league 2013                                                          miss sympatie – Chris Cole

                  Abych se ale dostala k tomu hlavnímu. Zatím se mi nepodařilo dopátrat, kdo navrhuje veřejné prostory v BCN, ale traduje se pověra, že hlavní architekt je kamarád skejťáků nebo že dokonce sám na skejtu jezdí/jezdil. Ono je to takřka jediné vysvětlení, protože ať se v BCN objevíte kdekoliv, všude na vás čeká nějaký spot: v metru, nad metrem, na promenádě, u všech veřejných staveb a spoty stále přibývají. Jednoduše řečeno o spoty v BCN přímo zakopáváte.


                      Kostky u Torre Agbar                      

A které to tedy jsou?

1) MACBA (Museu d'Art Contemporani de Barcelona), EL Raval, Plaça Àngels 1
Řekla bych asi nejznámější spot v BCN. Macbu utváří náměstí, které je přístupné pouze z 2 stran, čímž dostává svoji intimní atmosféru, necítíte se tady jako na obyčejném náměstí. Prostor je vytyčen dvěmi krásnými a velmi kontrastními budovami, samotnou Macbou a starým kostelem, který je dnes používán na různé výstavy a někdy taky jako veřejné WC. Nutno podotknout, že veřejné záchodky jsou v BCN celkem rarita. Možná proto BCN tak smrdí.
Na Macbě si každý najde, co potřebuje - od velkých schodů alias Macba trojek (které dřív byly čtyřky, ale kvůli terénním úpravám, kterými prostor před několika lety prošel, už jsou schody jen 3). Menší pětky, delší pětky, nekonečně dlouhá zídka zakončená tuším devítkami. Manuálová rovina a další. Naštěstí skleněná fasáda muzea je z bezpečnostního skla, takže nárazům skejtů zatím úspěšně odolává.
Osobně na Macbu chodím nejraději v noci. Vztahy na Macbě jsou ale poněkud zvláštní. Po různých debatách s kamarády, jsem jim nakonec dala za pravdu - na Macbu se totiž lidi už spíš chodí jen ukazovat, pravé jádro srdcařů je na Paral.lel.
Jinak Macba je i vedle skateboardingu asi moje nejoblíbenější místo, kam si jít s kamarády posedět, dát si Xibecu od Pakiho a pochillovat.


chilling na Macbě 2009                                            chilling na Macbě 2012

2) Paral.lel, El Poble Sec, Jardins de les Tres Xemeneines
Je to neuvěřitelný, ale vlastně veškeré skate spoty jsou zároveň hrozně krásné prostory. Paral.lel pro svoji atmosféru miluju asi ještě víc než večerní Macbu. Jedná se o parko-náměstí s prostorem pro divadlo, posezení, ale hlavně pro skateboarding. Paral.lel se už nachází v trochu horší čtvrti, tak není náhodou, že vám někdo pořád nabízí drogy nebo vás začne čekovat tajnej policajt, zda nekšeftujete s padělanými penězi.
Paral.lel je místo, kam se chodí natáčet manuálové sérky, grindovat nebo třeba jen zahrát game of skate. Právě tady je cítit ta pravá přátelská atmosféra. Když přijdeš sám na spot, všichni tě hned zdraví, ptají se, odkud jsi, chtěj si s tebou zajezdit nebo jen povídat.

                  
                           Paral.lel - veřejné divadl, Foto: Jára Moravec          Paral.lel- manuálové boxy, Foto: Jára Morave
Paral.lel – Croocek grind Makrela, 5-0 Lucía, Foto: Jára Moravec

3) Fondo, Badalona, Parc de les Muntanyetes
                  Fondo je trošku jiný spot než všechny ostatní. Původně to byla jen část zeleného parku. Samozřejmě vzhled místa nasvědčoval tomu, aby se zde začalo skejtovat i přes velkou vzdálenost od centra. Přestože Fondo se nachází až na konečné metra v Badaloně, je tenhle spot hojně navštěvovaný. Po roce 2005 byly na místě nainstalovány skatestoppery. Naštěstí místňáci začali zbrojit proti rozhodnutí města a vydupali si přestavbu a zlegalizování skateboardingu. Dnes se spot jmenuje Los Planos Skate Plaza. Přibyly další překážky a bezpokutově si kdejaký floutek může užívat svoje poježděníčko.
                  Cestou na Fondo narazíte na celkem prudký bank s dropem. Celá Plaza je z celkem zajímavého povrchu, co si budeme povídat, na Macbovský povrch nic nemá, ale lepší než drátem do oka. Spot tvoří pyramida, schody, lavičky a nové raily s boxy na grindování. Řekla bych, že je to takové fajn místo pro holky :)

                               prudký bank před Fondo - Štěpán Janda,  Fondo - Lucía fakie flip- Foto: Jára Moravec

4) Forum, Plaça de Llevant
                  Forum je jeden obrovský spot, kde na neuvěřitelné ploše najdete i to, co by vás ve snu nenapadlo. Stále je co nového objevovat. Navíc zde postavili i betonový skate park.
                  Dostanete se sem žlutou linkou metra, nová stanice El Maresme / Forum. Celý prostor otvírá nádherná modrá budova od Herzog & de Meuron. Pod budovou se nachází malý bank s jezírkem, kde se dá skejtovat, i když prší (je lepší, když je jezírko vyschlé :). Celý prostor je posetý lavičkami z různých materiálů. Když se projdete až k moři, najdete zajímavý park, tvořený dvoubarevnými radiusy, Tady to dneska hodně brázdí longboardeři, mají tu i eskalátor, takže dolů po svých a nahoru eskalátorem (vůbec jsou v BCN pěkný lenoši, protože do každýho trochu většího kopce hned cpou eskalátor). Kousek odtud je schovaný spot s dvojitými lavičkami.
                  A pokud se vydáte více směrem k Badaloně, tak objevíte další velký prostor, kde jsou hrozně ošklivá barevná hovínka (asi lavičky), na kterých se dá vyblbnout. Ale bacha na malé pecky od palem, ať nespadnete!

  
           
Forum – Makrela, Štěpán Bícha, Štěpán Janda, Tomáš Kovařík, foto: Jára Moravec

5) Sants, Sants Estacio
                  Jak jsem už psala, Sants prošlo také rekonstrukcí, ale bohužel horší z hlediska podmínek pro skateboarding. Dříve se tu nacházely dřevěné slunolamy, pod kterými to bylo poseté dřevěnými lavičkami. Tři schody s alternativním railem a další mramorová lavička. Kousek opodál se nachází zajímavá kovová skulptura, která se dá využít jako bank. Bohužel nemůžu říct, jak to tam vypadá nyní, nějak jsem za ten rok nenašla čas, zajet to prozkoumat.

Sants : Tereza Kremlová – boardslide, foto Jára Moravec

6) Canyelles, metro Canyelles
                  Pokud vystoupíte na stanici metra Canyelles, hned u výstupu najdete schody s fontánkou, které jsou počátkem městské promenády. Můžete cestou pokračovat a budete míjet nejrůznější spoty od boxů, schodů s railem až po skatepark. Lidé jsou tady ke skateboardingu lehce skeptičtí, takže vás budou stále vyhazovat a odkazovat na zmíněný skatepark (který mimochodem je nic moc).

    
Promenáda od stanice Canyelles: Tomáš Kovařík – fs boardslide, Štěpán Janda – bs boardslide, Foto Jára Moravec
    
Promenáda od stanice Canyelles: Makrela  – fakie flip, Štěpán Bícha – fs noseslide, Foto Jára Moravec

7) Placa de ca N‘Enseya, mezi metrem Canyelles a Llucmajor
                  Nádherný park, co byl vytvořený pro nové čtvrti v Barceloně (Nou Barris). Nachází se tu neuvěřitelné množství barevných banků z dlaždiček, dropy, boxy, atd.

    
        
Nou Barris - Dropy, Makrela, banky, Jan Rybák – Foto Jára Moravec


8) Parc de Túro Caritg, Badalona
                  Poblíž parku se nachází Blue Bench spot, kde je malý modrý bazének na blbnutí a pár laviček. Opět velký pozor na malé pecky ze stromů, zásek a jdeš hrozně! Cestou k obchodnímu centru projdete kolem obřích sedmiček, takže spíš výzva pro kluky než pro holky. U Obchoďáku je spot zvaný Brick Bank Triangles. Nemůžete ho přejít, protože je hned u obří geosférické koule. Jen je trošku nepříjemné, že díky shopping mallu ze spotu ihned vyhazují. Čili pokud chcete něco natočit nebo vyfotit, tak vracečka na první.

       
Sedmičky u koule – Štěpán Janda – hardflip, pro radost Lucía s Terou, Foto:  Jára Moravec

9) Mini Bowl u pláže Mar Bella
                  A pokud už budete hodně unavení na nějaké profesionální výkony, můžete zajet pochillovat k mini bowlíku holčičích rozměrů, ještě se spinou a mini rampou. Bowl se nachází vedle pláže Mar Bella, vedle stadionu. Je hodně malý, lehce se přehlédne. A když dojdete ještě o jednu pláž dál směrem od centra, můžete se vykoupat na mé oblíbené pláži, kde už naštěstí na moc turistů nenarazíte (a v zimě můžete okukovat surfaře).


Mini bowl u pláže: Makrela – bs pivot, Téra v rock n rollu

Hasta pronto y muchos besos
Lucía


Ps: více foto a spotů na stránkách: http://barcelonaskatespots.wordpress.com/

1 komentář:

  1. Chybí ti tam Plaza Fotovoltaica :) Tam jsem na ně narazil já :) U MACBY jich bylo ale nasr...no :)

    OdpovědětVymazat