neděle 25. srpna 2013

A Week in Barcelona

Sorry, guys, today just in Czech, use the TRANSLATE button on the right side. I hope I will translate it soon for you :)
_________________________________

Rok se s rokem sešel a za chvíli budu zase brázdit ulice Prahy. Milovaná Barcelona zůstane tady, slaná a ulepená, divoká a vonící, hlasitá, řvoucí, inspirativní. Dostávám hodně otázek od kamarádů i známých, co dělat v Barceloně, co neminout, kam jít, co jíst, kde a levně. A protože ani já sama nechci zapomenou všechny ty místa, které se hledají měsíce a je k nim potřeba dojít malinkou uličkou, dvakrát se ztratit a zase najít, chci je poskládat do jakéhosi soukromého průvodce. Některé tajné tipy si nechám jenom pro ty nejmilejší, ale o ty ostatní se s vámi s radostí podělím. Lonely Thea neboli Thea Planet je tady totiž jen pro vás a vaše barcelonské poznávání!

Aby to bylo trochu přehledné, poskládala jsem všechno do jednoho týdne - hodně věcí se dá přeskládat do jiných dnů a jiných hodin, pouze ty co jsou označeny hvězdičkou* je třeba navštívit v daný den. Ale i v Barceloně se všechno pořád mění, takže změny v programu vyhrazeny :)


PONDĚLÍ
Co přes den?
Graffiti Tour Raval (5:30pm) nebo El Borne a Gotico (3pm)
- o graffiti tour jsem psala už TADY, tak se inpirujte a vyražte.
Projížďka městem na kole
- super je třeba půjčovna Green Bikes, na 24hodin za 10 euro - to chceš! Když tady byli naši, tak jsme se jeli projet kolem všech Gaudího domů po Passeig de Grácia, k Sagradě Familii (pokud chcete dovnitř, tak je to nejlepší objednat přes netpřímo na určitou hodinu, abyste nemuseli čekat dlouhatánskou frontu), k Arc de Triumf a nakonec si dali sváču na trávě v parku Ciutadella. A půlku památek máte z krku.






Kam večer?
Apolo Nasty Mondays*
- vyhlášený večírek a klub v Barceloně, šílená party se skvělou muzikou a mraky lidí. Budete si připadat asi jako při návštěvě Hipsterplanet, ale na druhou stranu pořád lepší se dívat na stylově oblečený lidi, potetovaný, barevný, punkový i v něžných rozevlátých šatičkách, než na umělou čičinku s diamanty na superdlouhých umělých nehtech pohupující se na Guettu. Playlist chekujte TADY.
Tango v Pipa Club*
- lekce tanga za 4 eura, docela dobrej deal a Pipa a její atmosféra je úžasná, takže i kdybyste se tam měli stavit jenom na pivo (je ale docela dost drahý, bacha). Dole musíte zazvonit na zvonek, abyste se dostali dovnitř, takže to ma mysteriózní nádech.
Nevermind
- mecca všech skejťáků. Hospoda v grunge stylu, skejtový videa na projektorech, skejtovej bazén vevnitř, kde se dá sedět na okraji a pít pivo. Popcorn zadarmo :)

Co jíst?
Pati Manning
- krásný patio hned vedle CCCB, vaří tam polední menu, kde za talíř výbornýho jídla zaplatíte asi 5 euro. Losos se zeleninou, maso, brambory, saláty, foccaccia, všechno mňami.
Veggie Garden
- je třeba doplnit vitamíny, takže kousek od MACBA zamiřte do vegetariánského ráje. Saláty všeho druhu, indické thali, smooties a tak podobně.


ÚTERÝ
Co přes den?
Labyrinth Horta
Park Guell
- když už se jednou vydáte z centra nahoru do Guellu, zajeďte rovnou i do Horty. Turisti vás totiž v Guellu tak vytočí, že se rádi půjdete zklidnit do labyrintu jak z Harryho Pottera.


Kam večer?
Sugar bar
- v úterý happy hour po celou noc, koktejly za 2,80, příjemná muzika a milá obsluha. Velká pravděpodobnost navázání kontaktů! :) můj první bar první noc v Barceloně a taky místo, kde jsem se zamilovala (mrk mrk).

Co jíst?
Sor Rita*
- all you can eat tapas za 5 euro s pivem nebo sangríí. A ten bar je fakt stylovej, podpatky na stropě, kalhotky, panenka Marie, barbíní kamasútra - no všechno tam je!

- na cestu po parcích si zabalte třeba rýži nebo nudle z Boquería nebo si skočte na roh Plaza George Orwell (říká se jí Plaza Tripi) a Calle Avinyó, kde je bufet s názvem Poma (nově myslím Bambú). Na Plaze Tripi se jinak dá najít spoustu super jídla, třeba v Oviso nebo v ulici Escudellers, která z náměstí vede jsou asi tři italský bufety s výbornou pizzou, foccaciou a různými pečenými dobrůtkami (tiramisu taky!:).
Cup&Cake
- nejlepší cupcakes v Barceloně za 2,50 a kupte si k nim super silný kafe v Satan's Corner o pár ulic dál.

Cup&Cake

STŘEDA
Co přes den?
Co takhle nějaký koupání na pláži? Pokud bych vám měla doporučit nějakou pláž, poslala bych vás na Castelldefels. Krátká cesta vlakem kousek za Barcelonu a nádherná pláž ne tak přecpaná jako ty barcelonské v létě. Když už nějakou přímo ve městě, tak cokoliv dál za Bogatell. Na Barcelonetě plavou tamóny, plíny, hovínka... uff. Ale když je nouze, tak se to dá zvládnout třeba blíž k hotelu W :)
a když už se tam budete válet, zajdětě si do Pukas Surf School půjčit Paddle Board nebo třeba windsurf. Jo, a ještě jedna tajná rada, když půjdete z Pukas, skočte si v areálu Plaveckýho klubu, kde se nachází, do bazénu. Je v něm slanná voda, která je sem speciálně přiváděná z hlubin moře, je ledová a krásně čistá. Ale to už je fakt poslední tajnej tip, co vám dám.

Kam večer?
Side Car Plastico*
- jestli vás nebaví tancovat na Rihannu a máte rádi indiečko, ve středu tak ve 2 ráno po pár drincích v nějakým cool baru vyražte na taneček do Sidecar. Napiště se na FB na listu a budete mít vstup s drinkem za 5 éček, což je v Barce fakt kup! :)
Sub Rosa
- začněte třeba drinkem v Sub Rosa a nezapoměňte se jít podívat na záchodky. Gin Fizz Rapsberry valí.

sexuální záchodky v Sub Rosa
Sub Rosa

Tanečky

Co jíst?
100 montaditos*
- středa a neděle - všechno za 1euro. Sto malých bagetek se vším možným, můžete si navybírat jak chcete a dát si k nim velký pivo. Je tam vždycky narváno, takže je potřeba se rozdělit - někdo číhá na stůl a ostatní objednávají. Ale ta atmosféra stojí za to.
Wrap It
- na oběd si dejte na pláži výbornej Wrap odsud. Mají i saláty, kuskus, bagetky, ale ten wrap s kuřecím a karamelizovanou cibulkou? Na ten mám teď fakt chuť.


ČTVRTEK
Co přes den?
MACBA, CCCB, Museu Picasso nebo úplně nejlépe Fundació Joan Miró na Montjuicu, která je jedna z nejkrásnějších muzeí, které jsem kdy viděla. Miró se svým úsměvem měsíce, obrovskou tapisérií a nebo třeba rtuťovou fontánou, která mu, pokud si to dobře pamatuju, byla darována. Když ještě vychytáte temporary exhibition, máte vyhráno :)

Kam večer?
Bodega Armando
- můj nejoblíbenější vermut bar na světě a víc netřeba říkat.

Vernisáž v Mutt nebo Mutuo
- čtvrtek je dnem umění, takže je třeba obrazit pár vernisáží, napít se zadarmo piva a obdivovat se současnému umění



Co jíst?
La Fianna
- v La Fianně je tma, tajuplná intimní atmosféra a nejlepší quesadillas, který jsem v Barceloně objevila - stojí kolem 5 euro a máte k nim kopec guacamole, mňam, mňam. Za vyzkoušení stojí taky nachos nebo Chicken Curry, ale patatas bravas prý moc dobrý nejsou.
Bo de B
- nejlepší plněný bagety ever, kam se hrabe nějakej Boulevard u nás, vyberete si hlavní náplň (kuře, losos, hovězí, vepřové, vegetarián...etc.) a pak už si poroučíte všemožný omáčky a čerstvě nakrájenou zeleninu, ale paní nepřestává ani když už bageta zeleninou přetéká... nacpané pečivo k prasknutí zabalí do alobalu a vymění ji s vámi za 3,90. Jediná nevýhoda je, že to díky Tripadvisoru objevily zájezdy Američanů, kteří čekací dobu protahují na nekonečno. Takže až to budete někde online hodnotit, napiště tam prosím, že vám do bagety přimýchali koňský kopyto nebo krysí ocásek, dík!
Eye scream
- očičková zmrzlinka s různými topingy, trošku dražší, ale výborná!

Eye scream


PÁTEK
Co přes den?
Sketching Barcelona Sala Ciutat (July 10th to September 27th 2013)
- nádherná výstava ilustrací a skečí barcelonských zákoutí iniciovaná městem Barcelona a ještě k tomu zadarmo. Kdyby tak seděl u nás na radnici někdo s takovou vizí propagace.
Bunkers
- sbalte si piknik, kytaru a romantickou náladu a vyjeďte si poslechnout to nejlepší ticho na bunkry, které tu zůstaly z občanské války. 360° výhled lepší než odkudkoli. V noci na vás budou pomrkávat rozsypaná světélka všech barcelonských monumentů. Potřebujete ještě víc nalákat? Inspirujte se a zjistěte jak se tam dostat TADY.

Sketching Barcelona


Kam večer?
Betty Fords
- na burger a koktejl se nezapoměňte zastavit tady. Originální mixáže a příchutě, zábavný podtácky a charismatická výzdoba. A když už budete v ulici Joaquín Costa, obejděte taky další skvělý bary v téhle ulici a okolí (33:45, Lletraferit, nebo za rohem Fuzzbox či 213)

Betty Fords

Co jíst?
Tucco
- Výborný domácí těstoviny se salsou podle vašeho výběru za 4,40, různá výhodná meníčka s kafem a zákuskem za 6,60. Oběd, kterej vám bude moc chutnat, zaplní bříško a prostředí, ze kterýho se vám nebude chtít zpátky do ulic :)
El Pachuco
- máte chuť na Mexicano? Není lepších tacos, tostadas a micheladas než v El Pachuco. A nezapomeňte vyzkoušet dezerty - smažený banán nebo palačinka s dulce de leche - tomu se fakt nedá odolat!

El Pachuco





SOBOTA 
Co přes den?
Piscina Municipal Montjuic
- někdy moře omrzí a je třeba ho vytřídat skoky do vody. Bazén s úžasným výhledem přímo z vody na celou Barcelonu je docela zážitek. 6,50e pro dospělého člověka a téměř žádní návštevníci, takže si dokonce i hezky zaplavete :)
hotel 360° Barceló Raval
- já vím, že jsem říkala, že už vám žádnej tip nedám, ale tenhle je od Luka :) protáhněte se na tajnačku do tohoto hotelu, vyjeďte výtahem až do 11. patra a užívejte si další z pohledů na město pěkně z výšky. Jo a kdyby něco, je tam i bar :)

Piscina Montjuic




Kam večer?
Barroc
- tak trochu podpořím bývalého zaměstnavatele :) opravdu proslavená mojita ze sedmiletého rumu Flor de Caňa, smooties z čerstvého ovoce a sympatická obsluha. Třeba Slovenka Martinka, která si s váma mileráda pokecá :)
Marsella
- bar, ve kterém populární žlutý absinth "de la casa" nasával už Miró, Hemingway nebo třeba i Picasso, průser je, že ho město hodlá zavřít :( nevím, jak je to s ním teď, ale doufám, že zůstane ještě chvilku otevřený, protože je to myslím jeden z nejstarších barcelonských barů.

Barroc
Co jíst?
La Malandrina
- o Malandrině víc v odkazu, protože na ty skvělý brambory už opravdu nechci myslet nebo se utrápím.
La Heladeria Mexicana
- chilly čoládová, margarita z maracuje nebo třeba malina s kokosem - netradiční kombinace a pořádně kvalitní zmrzlina. Que bueno!

La Malandrina


La Heladeria Mexicana

NEDĚLE
Co přes den?
Piknic Electronik*
- nacházíte-li se v Barceloně v letní sezóně (až do 22. září), vyšplhejte v neděli na Montjuic a zatrsejte si v rytmu elektra na mini-festivalu Piknic Elektronik. Můžete si zahrát badminton, pohladit anakondu, nakoupit vintage hadry a dát si ledovej Aperol Spritz.
Vermut - Ven Tu*
- hrozně dobrej nedělní putovní vermutovej večírek v odpoledních hodinách v různých barech, na kterej však musíte číhat na FB stránkách - někdy je a někdy zase ne a je třeba ho trochu "lovit". Ale stojí to za to, hlavně třeba když se koná v 33:45.

Piknic Elektronik
Kam večer?
Jam Session Pipa Club*
- ve neděli trochu odpočinku u jam session v Pipě. Basák, kytaristi a potulní houslisti předvádějí na pódiu hudební skvosty. A pokud jste zdatný muzikant, co se takhle zapojit taky?

Co jíst?
Caravelle
- někdy je na čase vytáhnout technologický hračky a zkontrolovat, co se děje. Na takovouhle práci je tu kavárna Caravelle, kde mají zásuvku, klid, krásnej čistej velkej vzdušnej prostor, retro stolečky, super jídlo a výbornou limču :)
Mosquito
- japonský knedlíčkový tapas na bílém porcelánu a pocit, že Barcelona je prostě New Yorkem Evropy :)
Carrer Blai
- ulice v Poble Sec, kousek od Parallel, kde mají všechny pintxos za 1 euro a ještě k tomu výborný! Berete si sami přímo z pultíku, mícháte druhy a nakonec zaplatíte tolik párátek kolik máte na talíři. Nic pro chamtivý Čecháčky, co to budou rvát do kapes!

Carrer Blai




A když zbyde čas?
Zkuste se toulat po městě a najít někde večerní představení Flamenca, zpěv, kytarista i tanečnice jsou přece jenom španělská tradice. Pokud v Barceloně prázdninujete, podívejte se na internetu, jestli se nekoná nějaké letní kino (každoročně je třeba Sala Montjuic a Cinema Libre na pláži). Zkuste taky stihnout Fontanu Magicu na Plaza Espanya, zábavní park na Tibidabo a dát si někde churros nebo paellu (kde, to vám zase poradím příště) tak dále a tak dále, prostě, co vám všelijaké příručky poradí.

Flamenco

Letní kino

Churros

Doufám, že se vám Barcelona zakousne do srdíčka alespoň tak moc jako mě a objevíte v ní příběhy plné vůní a zvůků a barev. Pokud se semnou o ně podělíte, budu moc ráda!
Tak hasta luego a cestování zdar!

8 komentářů:

  1. Tak tohle jsou vážně ty NEJLEPŠÍ tipy z Barcelony, který jsem na netu viděla! Žádný blbý památky, muzea, galerie a podobný zbytečnosti... Prostě zajímavý věci ze života! Nejlepší, fakt...

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám pochvalu, přesně to co jsem hledala :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ultimatny sprievodca, perfektne. Chcelo by to list na Foursquare :)

    OdpovědětVymazat
  4. Super, díky za tipy. Byl jsem v Barceloně jen na víkend a asi jsem se do ní zamiloval. Chystám se letos vyrazit znovu na delší dobu. Zajímali by mě ještě ty tajné tipy, tak snad bude i druhé vydání :)

    OdpovědětVymazat
  5. Can´t wait to try it...díky za supr průvodce.

    OdpovědětVymazat